0
Scrollen
Mobiele afbeelding

Nozem-kerstdiner

Kiprollade met Nozemabrikozensaus  

Ingrediënten rollade:  

  • 800 gram kipfilet 
  • 80 gram Serranoham 
  • Paar takjes tijm  
  • Touw om te binden

Snij de kipfilet voorzichtig aan de zijkant in tot je de kipfilet helemaal kunt openklappen. Herhaal dit met de alle kipfilets.
 Leg de kipfilet op een snijplank en bedek de bovenkant met een stukje huishoudfolie. 
Sla vervolgens de kipfilets zo dun en plat mogelijk met bijvoorbeeld een koekenpan.
  

Neem een groot stuk huishoudfolie en leg dit op het aanrecht. Verdeel hier de kipfilet over zodat je een rechthoekige lap krijgt.
 Probeer de kip zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen en probeer hierbij niet te overlappen. Kleine gaatjes in het folie zijn geen ramp, maar probeer ze zoveel mogelijk te voorkomen voor een mooie, dichte kiprollade.
  

Leg vervolgens de Serranoham op de kipfilet en strooi er stukjes tijm overheen. 

Rol vervolgens de kipfilet zo strak mogelijk op. Draai eventueel de zijkanten waar de uiteinden van het huishoudfolie komen nog even rond. Je wilt een zo compact mogelijk, strakke kiprollade krijgen. Leg dit voor minimaal 4 uur in de koelkast zodat de rollade mooi zijn vorm kan krijgen. Haal daarna voorzichtig de folie van de kipfilet en bind de rollade op met keukentouw.  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kruid de rollade met peper en zout. Verhit boter in een pan en bak hierin de rollade rondom bruin. Leg deze vervolgens in een ovenschaal en bak de rollade nog zo’n 45 minuten in de oven tot deze gaar is. 

Voor de luie knasterds: je kunt de kiprollade natuurlijk ook kant en klaar kopen en bereiden volgens de verpakking.  

Mobiele afbeelding

Nozem-abrikozensaus

Ingrediënten Nozemabrikozensaus: 

  • 150 gram gewelde abrikozen  
  • 1 rode ui in halve ringen  
  • 200 milliliter runderbouillon 
  • 150 milliliter Nozem Oil 
  • 3 eetlepels abrikozenjam 
  • Paar takjes tijm 
  • Paar lepels Allesbinder
     

Pak de pan waar net de kiprollade in is aangebraden en doe hier wat extra boter in. Fruit de ui aan in de boter en doe de abrikozen erbij. Laat dit even samen warm worden in de pan en blus dit af met de Nozem Oil en de runderbouillon.  

Doe de eetlepels jam er bij in en breng dit zachtjes aan de kook. Doe nu de blaadjes van de takjes tijm bij in de pan en laat dit even zachtjes meekoken.  

Doe er een paar lepels allesbinder bij in zodat de saus mooi stroperig wordt.  

Mobiele afbeelding

Nozemstoofpeertjes

Ingrediënten:  

  • 8 á 10 Gieser Wildeman peertjes 
  • 300 ml Nozem Oil 
  • 300 ml rode wijn 
  • 70 gram suiker  
  • 2 kaneelstokjes  
  • 3 steranijs

Schil de peertjes van boven naar beneden en laat de steeltjes eraan zitten. 

Doe de peertjes in een pan en doe alle ingrediënten erbij.  

Breng dit aan de kook met de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat dit 1,5 uur zachtjes koken.

Mobiele afbeelding

Nozem-gemberworteltjes met sesamzaad

Ingrediënten:  

  • 1 bos bospeen 
  • 40 gram boter 
  • 1 eetlepel verse gember (geraspt) 
  • 1,5 eetlepel suiker  
  • 100 milliliter Nozem Oil 
  • 2 eetlepels sesamzaad

Schil de wortels en snijd het groene loof eraf. Laat de wortels heel. Kookt de wortelen 4 minuten zodat ze beetgaar zijn.  

Laat de boter smelten in een grote pan waar de wortelen liggend in passen. Schep ze op hoge stand een paar minuten om in de boter en voeg dan een eetlepel geraspte verse gember, de suiker en de Nozem Oil toe.  

Zet de warmtebron lager en schud de wortels om. Leg het deksel op de pan en laat de wortels in circa 5 minuten stoven. Schud de wortels regelmatig om zodat ze allemaal worden bedekt met een laagje stroperig vocht. 

Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes goudbruin en strooi deze voor het serveren over de geglaceerde wortels. 

Serveer de rollade, de stoofpeertjes en de worteltjes met bijvoorbeeld een aardappelgratin en groene aspergetips om jouw Nozem-kerstdiner helemaal af te maken! Wil je het hele gebeuren nóg feestelijker maken? Begin je diner dan met een heerlijke Nozem-cocktail of een glaasje Glühzem en maak de Choco-Nozem-Mousse met sinaasappel als dessert!

 Eet smakelijk! 

Mobiele afbeelding

Glühzem!

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 liter Nozem Oil
  • 2 schijfjes citroen
  • 2 schijfjes sinaasappel
  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 5 kardemompeulen
  • 2 kaneelstokjes

Pak een grote pan en giet de Nozem Oil hierin. Zet dit op een heel laag vuurtje. Zorg dat dit niet aan de kook raakt want dan vliegt de alcohol uit de Nozem (en dat willen we natuurlijk niet). Doe de citroen, sinaasappel en de specerijen in de Nozem Oil.

Laat dit in zijn geheel een 40 à 50 minuten op een heel laag vuurtje staan met de deksel op de pan. Let er écht goed op dat de Nozem niet aan de kook raakt. Gewoon lekker opwarmen.

Na een klein uurtje is je Glühzem klaar! Pak een soeplepel en schenk het in glazen of mokken. Proost!

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Nozemstoof met zilveruitjes

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1000 gram runderriblappen
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml  Nozem Oil
  • 50 ml water
  • 1,5 runderbouillonblokje
  • 80 gram champignons (in vieren gesneden)
  • 80 gram prei (gewassen en in halve ringen gesneden)
  • 125 gram winterpeen (geraspt en in plakjes)
  • 3 eetlepels zilveruitjes
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • peper en zout naar smaak

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2×2 cm, de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Meng de bloem met de stukjes vlees.

Bak in een braadpan op middelhoog vuur de uien en de knoflook aan tot de uien glazig worden. Voeg vervolgens de stukjes vlees toe en bak dit tot het een beetje bruin begint te worden.

Voeg nu de Nozem Oil, het water, laurier en de bouillonblokjes toe. Laat dit ongeveer 2 uur op laag vuur stoven met de deksel op de pan. Kijk af en toe of het vocht niet te veel verdampt en het vlees hierdoor aanbrandt. Voeg extra Nozem Oil of water toe als dit wel het geval is.

Voeg vervolgens de champignons, wortel, prei en zilveruitjes toe en laat dit nog een half uur stoven. Voeg de laatste 5 minuten de ontbijtkoek in kleine stukjes toe en meng het er goed doorheen. Mocht het nog een beetje flauw zijn breng het dan op smaak met peper en zout.

Deze Nozemstoof is erg lekker met aardappelpuree met knolselderij, rijst of lekkere knapperige frietjes.

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Choco-Nozem-Mousse met sinaasappel

Recept voor 6 glaasjes

Ingrediënten:

  • 300 gram pure chocolade
  • 350 ml slagroom
  • 40 ml Nozem Oil
  • 1 sinaasappel
  • 75 gram suiker
  • 3 eiwitten

Smelt de pure chocolade au bain-marie. Klop ondertussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom en voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker toe.

Klop in een andere kom de slagroom op. Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom en spatel daarna de eiwitten erdoor. Giet de Nozem Oil erbij en rasp de schil van een halve sinaasappel boven het geheel. Spatel dit nog voorzichtig door elkaar en schep in de glaasjes. Zet het minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Eet smakelijk!

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Sweet Nozem Ribs

Ingrediënten:

  • 2 kg spareribs
  • flinke scheut Nozem Oil

Voor de rub:

  • 2 eetlepels zout
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder

Voor de Nozem-glaze:

  • 400 ml Nozem Oil
  • 3 eetlepels bbq-saus
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel shiracha saus
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel frambozenjam

Verwijder eerst het vlies van de onderkant van de spareribs. Dit kun je doen door met een mes het vlies iets los te wrikken, totdat je het goed beet kunt pakken. Trek het vlies daarna van de spareribs. Maak nu de rub door alle ingrediënten voor de rub door elkaar te mengen en wrijf de ribs aan de boven- en onderkant in. Laat dit zo’n 3 uur (of langer) marineren. Heb je geen tijd? Dan kunnen ze ook gelijk op de barbecue.

Steek ondertussen de barbecue aan en zorg dat deze een temperatuur heeft van ongeveer 160 graden. Leg de spareribs in een braadslede op de barbecue en doe hier een scheut Nozem Oil bij in. Dek het af met aluminiumfolie en laat dit 1,5 uur garen.

Maak ondertussen de glaze. Doe 400 ml Nozem Oil in een pan en laat dit tot de helft inkoken, voeg dan de andere ingrediënten voor de glaze toe, laat dit even zachtjes koken en laat het even afkoelen zodat het een beetje stroperig wordt.

Haal na 1,5 uur de spareribs uit de braadslede, leg ze 15 minuten op de barbecue en strijk ze in met een flinke laag glaze. Houd het wel goed in de gaten dat ze niet te donker worden of aanbranden.

Geen barbecue? Je kunt ze ook een half uur in de oven laten garen.

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Gevulde Nozem-caramel-paaseieren

Ingrediënten:

  • Zak holle paaseieren
  • 200 gram roomkaas (monchou zacht en luchtig)
  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 100 ml caramelsaus
  • 30 ml Nozem Oil
  • Nougatine nootjes voor garnering

Doe de roomkaas, Griekse yoghurt en de karamelsaus in een kom en mix dit tot er geen klontjes meer in zitten. Giet daarna beetje voor beetje de Nozem Oil erbij in.

Maak een schilmesje warm door de punt in warm water te dopen en snij rustig in het chocolade ei, herhaal dit tot je de bovenkant van het ei er af kan halen.

Vul de open eitjes met het Nozem-caramel-mengsel en strooi er wat nougatine nootjes op. Steek het eierdopje er schuin in en laat het een uurtje in de koelkast opstijven.

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Nozem Tweetakt-cocktails

Waan je even op het Tweetaktterras @ Zwarte Cross. De zon brandt op je bol, Chuck Berry op de achtergrond en één van deze heerlijke cocktails in je hand.

De witte snor

  • 1 deel Nozem Oil
  • 1 bol limoenijs losgeklopt
  • 1 deel prosecco
  • 1 deel wodka
  • Limoen
  • Champagne flutes

Deze cocktail wordt het best geserveerd wanneer het glas op -4 graden Celsius is. Leg de flukse dus een paar uur van te voren in vriezer. Mix het ijs met de Nozem Oil, de prosecco en de wodka. Schenk direct in de flukse en als garnering een schijfje limoen. Proost!

Dreadlock Nozem

  • IJsklontjes
  • 1 deel Nozem Oil
  • 1 deel Gin
  • 1 deel Grand Marnier
  • 1 deel wodka
  • Spa Cactus
  • Limoen
  • Groene peper

Mix de Nozem Oil, Gin, Grand Marnier, wodka en ijsklontjes in een longdrinkglas. Krijg per cocktail het sap van één schijfje limoen uit en vul aan met Spa Cactus. Groene peper erin en klaar is je Dreadlock Nozem

Oil on the beach

  • Ijsklontjes
  • 1 deel Nozem Oil
  • 2 deel wodka
  • 1 deel Tequila
  • Ice Tea
  • Rode peper

Mix de Nozem Oil, wodka, Tequila en ijsklontjes in een cocktailshaker. Schenk het mengsel uit in een longdrinkglas en vul aan met Ice Tea. Als laatste de rode peper erin ter garnering. Smeren maar!

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

De Nozem-grog

Recept voor 2 personen.

Dit is het recept wat je moet maken als het buiten koud is en binnen warm, want zo word je zelf vanbinnen ook lekker warm. Maak kennis met de Nozem-grog. Klinkt misschien vies, maar is heerlijk!

Ingrediënten:

  • 500 ml hete thee
  • flinke scheut Nozem Oil
  • sap van 1 citroen
  • 6 kruidnagels
  • 2 el honing
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze:
Kook het water en maak de thee. Voeg vervolgens de citroensap en honing toe aan de thee. Steek de kruidnagels in de schil van de sinaasappel en laat de sinaasappel, de kruidnagel, steranijs en het kaneelstokje 10 minuten trekken op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de Nozem Oil toe. Verdeel de inhoud uit de pan over 2 glazen. Warm drinken, proost!