0
Scrollen
Mobiele afbeelding

Glühzem!

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 liter Nozem Oil
  • 2 schijfjes citroen
  • 2 schijfjes sinaasappel
  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 5 kardemompeulen
  • 2 kaneelstokjes

Pak een grote pan en giet de Nozem Oil hierin. Zet dit op een heel laag vuurtje. Zorg dat dit niet aan de kook raakt want dan vliegt de alcohol uit de Nozem (en dat willen we natuurlijk niet). Doe de citroen, sinaasappel en de specerijen in de Nozem Oil.

Laat dit in zijn geheel een 40 à 50 minuten op een heel laag vuurtje staan met de deksel op de pan. Let er écht goed op dat de Nozem niet aan de kook raakt. Gewoon lekker opwarmen.

Na een klein uurtje is je Glühzem klaar! Pak een soeplepel en schenk het in glazen of mokken. Proost!

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Nozemstoof met zilveruitjes

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1000 gram runderriblappen
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml  Nozem Oil
  • 50 ml water
  • 1,5 runderbouillonblokje
  • 80 gram champignons (in vieren gesneden)
  • 80 gram prei (gewassen en in halve ringen gesneden)
  • 125 gram winterpeen (geraspt en in plakjes)
  • 3 eetlepels zilveruitjes
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • peper en zout naar smaak

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2×2 cm, de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Meng de bloem met de stukjes vlees.

Bak in een braadpan op middelhoog vuur de uien en de knoflook aan tot de uien glazig worden. Voeg vervolgens de stukjes vlees toe en bak dit tot het een beetje bruin begint te worden.

Voeg nu de Nozem Oil, het water, laurier en de bouillonblokjes toe. Laat dit ongeveer 2 uur op laag vuur stoven met de deksel op de pan. Kijk af en toe of het vocht niet te veel verdampt en het vlees hierdoor aanbrandt. Voeg extra Nozem Oil of water toe als dit wel het geval is.

Voeg vervolgens de champignons, wortel, prei en zilveruitjes toe en laat dit nog een half uur stoven. Voeg de laatste 5 minuten de ontbijtkoek in kleine stukjes toe en meng het er goed doorheen. Mocht het nog een beetje flauw zijn breng het dan op smaak met peper en zout.

Deze Nozemstoof is erg lekker met aardappelpuree met knolselderij, rijst of lekkere knapperige frietjes.

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Choco-Nozem-Mousse met sinaasappel

Recept voor 6 glaasjes

Ingrediënten:

  • 300 gram pure chocolade
  • 350 ml slagroom
  • 40 ml Nozem Oil
  • 1 sinaasappel
  • 75 gram suiker
  • 3 eiwitten

Smelt de pure chocolade au bain-marie. Klop ondertussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom en voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker toe.

Klop in een andere kom de slagroom op. Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom en spatel daarna de eiwitten erdoor. Giet de Nozem Oil erbij en rasp de schil van een halve sinaasappel boven het geheel. Spatel dit nog voorzichtig door elkaar en schep in de glaasjes. Zet het minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Eet smakelijk!

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Sweet Nozem Ribs

Ingrediënten:

  • 2 kg spareribs
  • flinke scheut Nozem Oil

Voor de rub:

  • 2 eetlepels zout
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder

Voor de Nozem-glaze:

  • 400 ml Nozem Oil
  • 3 eetlepels bbq-saus
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel shiracha saus
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel frambozenjam

Verwijder eerst het vlies van de onderkant van de spareribs. Dit kun je doen door met een mes het vlies iets los te wrikken, totdat je het goed beet kunt pakken. Trek het vlies daarna van de spareribs. Maak nu de rub door alle ingrediënten voor de rub door lekaar te mengen en wrijf de rits aan de boven- en onderkant in. Laat dit zo’n 3 uur (of langer) marineren. Heb je geen tijd? Dan kunnen ze ook gelijk op de barbecue.

Steek ondertussen de barbecue aan en zorg dat deze een temperatuur heeft van ongeveer 160 graden. Leg de spareribs in een braadslede op de barbecue en doe hier een scheut Nozem Oil bij in. Dek het af met aluminiumfolie en laat dit 1,5 uur garen.

Maak ondertussen de glaze. Doe 400 ml Nozem Oil in een pan en laat dit tot de helft inkoken, voeg dan de andere ingrediënten voor de glaze toe, laat dit even zachtjes koken en laat het even afkoelen zodat het een beetje stroperig wordt.

Haal na 1,5 uur de spareribs uit de braadslede, leg ze 15 minuten op de barbecue en strijk ze in met een flinke laag glaze. Houd het wel goed in de gaten dat ze niet te donker worden of aanbranden.

Geen barbecue? Je kunt ze ook een half uur in de oven laten garen.

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Gevulde Nozem-caramel-paaseieren

Ingrediënten:

  • Zak holle paaseieren
  • 200 gram roomkaas (monchou zacht en luchtig)
  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 100 ml caramelsaus
  • 30 ml Nozem Oil
  • Nougatine nootjes voor garnering

Doe de roomkaas, Griekse yoghurt en de karamelsaus in een kom en mix dit tot er geen klontjes meer in zitten. Giet daarna beetje voor beetje de Nozem Oil erbij in.

Maak een schilmesje warm door de punt in warm water te dopen en snij rustig in het chocolade ei, herhaal dit tot je de bovenkant van het ei er af kan halen.

Vul de open eitjes met het Nozem-caramel-mengsel en strooi er wat nougatine nootjes op. Steek het eierdopje er schuin in en laat het een uurtje in de koelkast opstijven.

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!

Mobiele afbeelding

Nozem Tweetakt-cocktails

Waan je even op het Tweetaktterras @ Zwarte Cross. De zon brandt op je bol, Chuck Berry op de achtergrond en één van deze heerlijke cocktails in je hand.

De witte snor

  • 1 deel Nozem Oil
  • 1 bol limoenijs losgeklopt
  • 1 deel prosecco
  • 1 deel wodka
  • Limoen
  • Champagne flutes

Deze cocktail wordt het best geserveerd wanneer het glas op -4 graden Celsius is. Leg de flukse dus een paar uur van te voren in vriezer. Mix het ijs met de Nozem Oil, de prosecco en de wodka. Schenk direct in de flukse en als garnering een schijfje limoen. Proost!

Dreadlock Nozem

  • IJsklontjes
  • 1 deel Nozem Oil
  • 1 deel Gin
  • 1 deel Grand Marnier
  • 1 deel wodka
  • Spa Cactus
  • Limoen
  • Groene peper

Mix de Nozem Oil, Gin, Grand Marnier, wodka en ijsklontjes in een longdrinkglas. Krijg per cocktail het sap van één schijfje limoen uit en vul aan met Spa Cactus. Groene peper erin en klaar is je Dreadlock Nozem

Oil on the beach

  • Ijsklontjes
  • 1 deel Nozem Oil
  • 2 deel wodka
  • 1 deel Tequila
  • Ice Tea
  • Rode peper

Mix de Nozem Oil, wodka, Tequila en ijsklontjes in een cocktailshaker. Schenk het mengsel uit in een longdrinkglas en vul aan met Ice Tea. Als laatste de rode peper erin ter garnering. Smeren maar!

Recept liever printen? Klik hier voor een printbare versie!